חיפוש
  • יאיר היידו

איזה אחלה עולם

על ״עולם חדש״ ועל ״עולם ישן״

הכינוי ״עולם ישן״ הוענק בארה״ב ואוסטרליה למדינות היין האירופאיות המסורתיות צרפת, איטליה ספרד. מושג זה החל כביטוי ערכי בו הבדילו עצמם היקבים המודרניים מ״העולם החדש״ מערכי העולם המסורתי וה״מיושן״ לטעמם. חמושים בטכנולוגיה מתקדמת, סטנדרטים סניטריים ובעיקר עם גישה תעשייתית הם קראו תיגר על הגישה החקלאית, לא-מדעית של כפרי אירופה.

אך השינוי לא היה רק בעשיית היין, יקבי העולם החדש אימצו גישה שיווקית פשוטה ובהירה אשר פישטה את המורכבות האירופית של אפלסיונים ושיטות סיווג. הכרמים ניטעו בעיקר באיזורים חמים המאפשרים ייצור יין ללא בעיות שנה בשנה, הם קראו ליינות בשם זן הענבים והסירו כל פרט מידע בלתי נהיר מהתווית.


אבל מעל לכל הם המירו את הערך החשוב בעולם הישן בערך חדש, ואם באירופה קידשו את ״יכולת ההתיישנות״ (Longevity) של היין, הרי שיינני קליפורניה עמדו על ה״שתיות״ של יין. (Drinkability)

במילים אחרות, היין צריך היה להיות מוכן לשתיה מיד בצאתו לשוק, בניגוד ליינות בורדו או ברולו אשר לרוב אפשר היה ליהנות מהם רק כמקץ עשור.



״הלקוח תמיד צודק״ מלמדים בכל בית ספר לשיווק, ואכן העולם החדש אימץ את הגישה ושיכלל אותה, ולעומת העולם הישן בו נראה שצריך לסיים דוקטורט כדי להבין את כל מורכבות תוויות היין, הם הצליחו להנגיש את היין לקהל חדש סקרן אשר החל לסגל לעצמו את תרבות היין. באירופה לא נותרו אדישים ואיזורים רבים החלו לפשט תוויות, ליצור יינות זניים ולהפיק יינות עם טאנינים רכים המתאימים לשתייה מוקדמת.


שלושה עשורים למהפיכת היין בעולם החדש אפשר לומר שהמושגים הללו איבדו מאד ממשמעותם מבחינה גיאוגרפית. למעשה כיום ישנם יינות בסגנון ״העולם החדש״ באירופה הישנה והטובה, ומאידך ישנם יינות העונים על כל מאפייני ״העולם הישן״ בלב מעוזי קליפורניה ואוסטרליה. לכן כיום כשאומרים ״עולם חדש״ מתכוונים לסגנון של יין פירותי, העשוי לעילא מבחינה טכנית אך חסר ביטוי מקומי. וכשאומרים ״עולם ישן״ זה אודות יין המבטא את הטרואר שלו, ואשר הנו מורכב וייחודי ובעל יכולת התיישנות נפלאה.



8 צפיות