חיפוש

רמת הגולן, קברנה פרנק – יקב אורטל

שורה תחתונה

לאחר שנים של עבודה ביקב גדול, הגיעה הכורמת והייננית נעמה סורקין ליקב אורטל והפכה אותו לאחד היקבים המרתקים והטובים בישראל. הפרשנות שהיא מספקת לענבי צפון רמת-הגולן שונה מכל מה שהתרגלתם לפגוש ביינות שמגיעים מהאזור הזה, ומלמדת שלא חייבים לצעוק כדי להישמע.


על היקב

יקב אורטל הוקם בקיבוץ אורטל שבצפון רמת הגולן בשנת 2009. בשנותיו הראשונות, הופעל היקב על-ידי אילן זעפרני, חבר הקיבוץ, תחת ליווי צמוד של יועץ היין איתי להט. אך למרבה הצער, למרות כרמים במיקום נהדר, היקב הצעיר לא הצליח להתרומם ולהותיר את חותמו על ענף היין הישראלי. לאחר מספר שנים, החליטו בקיבוץ לחשב מסלול מחדש ולהיפרד מזעפרני.

מי שלקחה על עצמה את האתגר להוביל את היקב בדרכו החדשה הייתה נעמה סורקין, שהגיעה לאורטל כאשר מאחוריה רזומה של תריסר שנות עבודה מוצלחות כייננית ביקב דלתון. בניגוד לייננים רבים בישראל, קל וחומר יינניות, סורקין היא בראש ובראשונה חקלאית, שלא לומר כורמת. את הזמן הפנוי שלה היא מעדיפה לבלות בין הגפנים, שם היא מנהלת את העבודה השוטפת בכרמים בגישה אמיתית של Hands-on. אם תעלו צפונה ותקפצו לכרם תל-שיפון, אחד המקומות היפים בישראל לדעתנו, יש סיכוי יותר מסביר שתמצאו אותה זומרת ומדללת שריגים מהגפן. בצרפתית קוראים לדגם הזה, שבו אדם אחד אחראי להפקת היין מהכרם ועד לבקבוק, Vigneron. בישראל המודל הזה נמצא עדיין בחיתוליו, ונעמה היא ללא ספק מקור להשראה לדורות חדשים של ייננים ויינניות צעירות.

בפעם האחרונה שפגשנו בה, בטעימה שערכנו ביקב אורטל, שמענו מנעמה על ההבדלים בין עבודה ביקב גדול לבין העבודה באורטל, יקב אינטימי שמייצר 25 אלף בקבוקים בשנה בלבד. "אני תמיד אהיה קשורה לדלתון" היא אמרה, "והייתה לי שם תקופה נהדרת ביקב שלמרות גודלו מתנהל כמו משפחה. אבל למרות הכל, תמיד הייתה לי פנטזיה של חקלאית שמכירה כל חלקה לעומק ואת זה אי-אפשר לעשות ביקב בסדר גודל שכזה. בסופו של דבר, מה שאני הכי אוהבת זה חקלאות ולא לקבל את הענבים בשער של היקב, גם אם אני הייתי זו שאחראית על גידולם".

כבר לאחר שנתיים של עבודה ביקב אורטל, ניתן היה לחוש את טביעת האצבע הייננית של נעמה. היינות שיוצאים תחת ידיה, קצת כמוה, שקטים אך מלאי עומק. הדגש הוא תמיד על אסתטיקה, מינימליזם ורעננות, כאשר העיקרון שעומד מאחוריהם הוא לתת לענבים לדבר ולא להעמיד במרכז את האגו של מי שיצרה אותם. "בסוף, אני רוצה לעשות יין שהוא שקט" נעמה מסכמת, "יין שמציע שקט בעולם הזה. זו מי שאני, שה מה שאני אוהבת לשתות, ולדעתי זה גם משהו שחסר כאן. קצת מתינות".


על היין

בניגוד לעוצמה שמקבלים פעמים רבות מקברנה פרנק ישראלי, זה של אורטל מזכיר דווקא את אלו העדינים של עמק הלואר. זהו יין מאוד גסטרונומי, כזה שמצליח להפגין נוכחות וגם להשתלב מצוין עם אוכל מבלי להכביד. אנחנו חושבים שזהו אחד מהביטויים המקומיים היפים ביותר של הזן הזה, בעיקר בשל יכולתו להעביר את אכל המאפיינים בדרך אלגנטית, רכה ומלאת ניואנסים.

ארץ: ישראל

אזור: רמת הגולן

זן: קברנה פרנק

טרואר: אדמת בזלת במפנה צפוני, 900 מטר מעל פני הים.

חקלאות: בר קיימא

ייננות: תסיסה ספונטנית, הבגרה בחביות ישנות.

אלכוהול: 13.9%

שתייה: 2020-2028

13 צפיות
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
  • SoundCloud
ליצירת קשר

cheers[AT]cheers.co.il          -         כללי 

business[AT]cheers.co.il          -    לעסקים

partners[AT]cheers.co.il   -  שיתופי פעולה

© 2020 by Cheers