חיפוש
  • יאיר היידו

?סדר פסח בסדר עולה, או סדר פסח בסדר נכון




מן הידועות היא שיש סדר במבנה של ארוחה. לא סביר שתפגשו אנשים שמתחילים ארוחה ישר בקינוח, ורק אחר כך הם עוברים אל המנה העיקרית, כדי לסיים עם מנה ראשונה. מדוע? כי העיקרון המנחה הוא סדר עולה. סדר המתחיל במנות עדינות, ההולכות ומתעצמות ככל שמתקדמת הארוחה. במוזיקה אנו קוראים לכך קרשנדו, או הגברה הדרגתית. ובכן הוא הדין בשתיית יין. ולכן, הרשו לי להמליץ על ליל הסדר הקרוב כערב שבו תראו איך בניית סדר עולה שכזה, מן הקל אל הכבד, עושה פתאום סדר והיגיון וארבע כוסות-הסדר שלכם יעניקו לכם הנאה הולכת וגוברת.

כוס ראשונה - כזכור, בקושי התיישבנו, סביר להניח שבמשך היום אכלנו מעט מאד, הדרך עוד ארוכה לפנינו, הרבה מילים, מלא הגדות, הרבה מנגינות. מה שנחוץ לנו כרגע זה דווקא יין עדין ומעורר. אם אנינות היא המטבע שלכם, לכו על יין מבעבע ממש כמו אפריטיף. אם לא, לכו על יין לבן ארומטי קליל ומרענן כמו ריזלינג או סוביניון בלאן.

כוס שניה - מה נשתנה, דיינו. אנחנו כבר בקצה היכולת המילולית ודבר טרם בא אל פינו עדיין. לא, הכרפס והמרור לא נחשבים. בקיצור, עדיין מוקדם לשיראז הגברתן שיבוא להוציא אתכם מעבדות לחירות. לכן, המלצתי, המשיכו ביין לבן, אולי כזה שיש בו כבר קצת יותר גוף ומורכבות, הרי בכל זאת כבר התקדמנו. אז לכו על שרדונה או יין לבן אציל אחר, ואם באדומים נתתם עיניכם, לכו על יין אדום קליל ורענן, כמו פינו נואר למשל.

כוס שלישית - חלפה לה ארוחת חג עשירה בקניידלך וכל טוב העונה. אבל מה, עוד לא סיימנו את ברכת המזון ואנחנו כבר שוב שותים. לכו על יין אדום בעל עזוז, אולי קברנה סוביניון או סירה עמוק ומכובד. והיות וכנראה שתיתם בזמן הארוחה איזה כוס אחת או שתיים, ככה מחוץ לפרוטוקול, אז אולי פשוט תמזגו לעצמכם יין שכבר התיישן כמה שנים, כדי שהעיכול והמחשבה ייעשו נוח יותר.

כוס רביעית - זהו, רגע לפני שמתחיל החלק הכיפי של הסדר, ושניה לפני שהמשפחה פוצחת ב׳אחד מי יודע׳ זה הזמן לכוס יין קינוח, אז למה לא איזה גוורצטרמינר רענן וממלא אנרגיה. ואם אתם לא בעניין של מתוק, סיימו עם מה שהתחלתם בו - יין מבעבע צונן ורענן שיחזיר אתכם לפסים ויזכיר לכם את כל המילים של ׳חד גדיא׳. Cheers!


0 צפיות